İçsel öze dönük zeka nedir?
Kişinin kendini tanıması ve bu bilgiye dayanarak kararlar alabilmesi yeteneğidir (Armstrong, 2000). Kişinin zayıf ve baskın özelliklerini bilmesi ve istenilen hedefe ulaşmak için konsantrasyon ve disiplin gibi becerilere sahip olması anlamına gelir (Saban, 2010).
Çoklu zekâ kuramına göre zeka türleri nelerdir?
Zeka çeşitliliği: Gardner’ın çoklu zeka kuramı sekiz farklı zeka türünü tanımlar: görsel-mekansal, sosyal, sözel, mantıksal-matematiksel, bedensel-kinestetik, müzikal-ritmik, doğal ve kişilerarası zeka.
Çoklu zekâ kuramına göre yetenek alanlarından biri olan içsel zeka aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?
İçsel zekâ, kişinin kendini iyi tanıma ve bundan yararlanabilme yeteneğidir.
İçsel zeka nedir örnek?
Bu zeka seviyesine sahip ergenlik çağındaki çocuklar, akranlarına göre sosyal açıdan biraz daha utangaçtırlar, ancak tam olarak kendilerine güvenirler. Birçok farklı alanda baskın duygu ve düşüncelerini ifade edebilirler. Örneğin, yazarlar, tiyatro oyuncuları, ressamlar ve müzisyenler yüksek içsel zekaya sahip kişilerdir.
İçsel zeka hangi meslek?
Kişilerarası zeka: Başkalarının duygu ve düşüncelerini anlamayı da başarırlar ve meditasyondan hoşlanırlar. Bu zeka alanında gelişmiş kişiler; sanatçı, din adamı, sosyal hizmet uzmanı, psikoterapist gibi meslekleri seçebilirler.
İçsel zeka nedir kpss?
Kişisel zeka, duygusal farkındalık, öz saygı ve stres yönetimi gibi kişisel gelişim becerilerini içeren bir zeka türüdür. Kişisel zeka, kişinin iç dünyasını anlama ve yönetme yeteneğini ifade eder.
Çoklu zekâ kuramının temel ilkeleri nelerdir?
Çoklu zeka teorisinin prensipleri Normal zekaya sahip tüm insanlar çoklu zekalara sahiptir. Bireylerde zeka tiplerinin gelişimi birbirinden farklıdır. Her türlü zeka geliştirilebilir. Birkaç zeka tipi aynı anda kullanılabilir.
Çoklu zekâ kuramına dayalı öğrenme nedir?
Çoklu Zeka Kuramı, insan zihnine açılan bir pencere ve çağdaş bir öğrenme kuramıdır, daha doğrusu tüm çocukların doğal güçlerini, potansiyellerini ve yeteneklerini ortaya çıkarmayı ve geliştirmeyi amaçlayan bir kuramdır.
8 zeka çeşidi nelerdir?
Zeka türleri şu şekilde sıralanabilir: sözel-dilsel zeka, mantıksal-matematiksel zeka, görsel-uzamsal zeka, fiziksel zeka-kinestetik zeka, ritmik zeka, sosyal zeka, içsel zeka, doğal zeka.
Çoklu zeka kuramı nasıl ortaya çıkmıştır?
Çoklu Zeka: Howard Gardner, beyin hasarı olan çocuklar ve yetişkinler üzerinde yaptığı çalışmalar sırasında ortaya çıkan bazı sorulara cevap bulmayı amaçlamış ve sonunda “Zihin Çerçeveleri: Çoklu Zeka Kuramı” adlı eserini yazmıştır.
Ezber yeteneği hangi zeka türü?
1) Sözel-dilsel zekâ: Kelime ezberleme yeteneği ve hızı yüksektir. Büyük bir kitabı kolayca ezberleyebilir. Şiir yazma yeteneğine sahiptirler ve şiir okumaktan zevk alırlar. Karşısındaki kişiyi dinler ve söylenenleri daha iyi algılar.
Einstein hangi zeka türüne sahiptir?
Örneğin, içsel zekaya sahip bir kişi, Albert Einstein ve Sokrates gibi, gelişmiş sözel ve sayısal zekaya sahip olma potansiyeline de sahip olabilir.
Natüralist ve içsel zeka ne demek?
Doğalcı ve kişisel-kişisel zeka! Bu zeka türüne sahip kişiler dünyadaki canlıları ayırt etmede çok iyidirler. Doğal bir zekaya sahiptirler. Genellikle mantıkları duygularından daha baskındır. Hem hayatı hem de kendilerini sorgulayan bir zihne sahiptirler.
Atatürk hangi zeka türü?
Güçlü ve başarılı liderler hem duygusal zekaya hem de bilişsel zekaya sahiptir. Çalışmamızda duygusal zekaya sahip bir lider olan Mustafa Kemal Atatürk örnek alınmış ve konuşmalarıyla çalışmamızı desteklemiştir.
İçsel potansiyel nedir?
İçsel potansiyel, bireyin kendine özgü gücünü, yaratıcılığını ve performansını ifade eder.
8 zeka çeşidi nelerdir?
Zeka türleri şu şekilde sıralanabilir: sözel-dilsel zeka, mantıksal-matematiksel zeka, görsel-uzamsal zeka, fiziksel zeka-kinestetik zeka, ritmik zeka, sosyal zeka, içsel zeka, doğal zeka.
Einstein hangi zeka türüne sahiptir?
Örneğin, içsel zekaya sahip bir kişi, Albert Einstein ve Sokrates gibi, gelişmiş sözel ve sayısal zekaya sahip olma potansiyeline de sahip olabilir.
Hangi tür zekalar var?
SÖZEL – DİLSEL ZEKA ZİHİNSEL – MATEMATİKSEL ZEKA GÖRSEL – UZAMSAL ZEKA MÜZİKAL – RİTMİK ZEKA BEDEN – DUYUSAL-MOTOR ZEKA KİŞİLERARASI – SOSYAL ZEKA KİŞİLERARASI – ÖZEL ZEKA DOĞAL – DOĞAL ZEKA.
Donuk zeka ne demek?
Donuk zeka nedir? Donuk zeka, zihinsel yeteneklerin ortalamanın biraz altında olduğu bir durumdur. Bu seviyedeki çocuklar, zihinsel engelli çocuklara göre daha yüksek bir öğrenme ve eğitim potansiyeline sahiptir. Bu çocuklar anlamakta yavaştır ve çabuk unutma eğilimindedir.