Evi kiracı mı boyatır ev sahibi mi?
Evin boyası yıllar içinde yıprandıysa ve bu yıpranma doğrudan kiracının hatası değilse ve evin boyası kötü kullanımdan dolayı zarar görmediyse, kiracılar boyama maliyetinden sorumlu tutulamaz.
Apartmanın boyasını kim öder?
Emlak yönetim şirketi bu masrafları kimin tahsil edeceğini belirlemeli ve kanun çerçevesinde buna göre tahsil etmelidir. Bahsettiğimiz kanunlara göre dış cephe boyama masrafları ev sahipleri tarafından karşılanmalıdır.
Hangi masraflar ev sahibine aittir?
Borçlar Kanunu’nun 317. maddesi uyarınca kiracı, kiralanan yerin temizlik ve bakımı ile eşyaların iyi durumda tutulması masraflarını üstlenir. Kazan ve radyatörün temizliği kiracının sorumluluğunda olmakla birlikte, parçaların değiştirilmesi, onarımı veya yenilenmesi için yapılan masraflar ev sahibi tarafından karşılanır.
Boya-badana depozitodan düşülür mü?
En kötü senaryoda, depozito bir güvenlik depozitosu hesabına yatırılmalı ve depozitodan düşülebilecek herhangi bir hasar depozitodan mahsup edilerek kiracıya geri ödenmelidir. Ancak, boya aşınması gibi normal kullanımdan kaynaklanan aşınma ve yıpranma belirtileri depozitodan düşülemez.
Ev boyama kime ait?
Bu arızalar sıhhi tesisat veya kombi kazanları gibi tesisatlarda meydana gelirse, ev sahibi onarım masraflarını karşılayacaktır. Ancak, kiracı evdeki boya, badana ve izinsiz değişikliklerden sorumludur.
Kiracı evde bozulan musluğu kim yaptırır?
Kiracı, acil bir durum meydana gelirse veya küçük onarımlar gerekirse ev sahibini bilgilendirmeli ve onayını almalıdır. Örneğin, kiracı bir musluğu tamir etmek gibi küçük bir işi üstlenebilir, ancak büyük bir tadilat veya değişiklik için ev sahibinin onayını almak her zaman en güvenli yoldur.
Bina merdiven boyası kime aittir?
Bu durumda dairenin boyanması, ana gayrimenkulü etkileyen sürekli bir masraf olduğundan, binanın badana ve boyanması, kiracının değil, binadaki daire sahibinin sorumluluğundadır.
Ev boyası kiradan düşülür mü?
Örneğin, üst kat komşusunun sebep olduğu boya, mantolama veya su sızıntısı gibi durumlarda masraflar ev sahibi tarafından karşılanır. Ancak kiracı ile ev sahibi arasında bir anlaşma olması durumunda kiracı bu masrafları karşılayıp kiradan düşebilir.
Apartman kaç senede bir boyanır?
Sigara içilmeyen ve sık sıcak-soğuk hava değişimlerinin olmadığı ortamlarda boyanın ömrü yaklaşık 6,7 yıldır.
Asansör tamir ücretini kiracı mı öder ev sahibi mi?
Bu maddeye göre, tüm daire sahipleri dairenin bakım, onarım ve ortak alanlarının masraflarını karşılamak zorundadır. Asansör de bu ortak alanlardan biridir ve bu nedenle zemin katta yaşayan sakinler de asansör masraflarına katkıda bulunmalıdır.
Apartmanda kiracı hangi giderlere katılır?
Kiracı, kullanıcıya doğrudan zarar veren temizlik personeli, kapıcı, asansör bakımı, elektrik, su vb. işletme giderlerini karşılamakla yükümlüdür. Daire malikleri, ihtiyaç duymadıklarını söyleyerek ortak alan tesislerini kullanmaktan ve maliyetlere katlanmaktan kaçınamazlar.
Kiracı hangi giderleri ödemez?
Avukat Kısacık: Kiracı sadece olağan idari masraflardan sorumludur. Yatırım ve kurulum masraflarını mal sahibi üstlenir. Kiracı bu masrafları üstlenmez.
Ev sahibi kiracıdan boya parası isteyebilir mi?
Bu gibi durumlarda kanun açık olup, kiracının kiralananın normal yıpranmasından sorumlu tutulamayacağını hükme bağlamış olduğundan, ev sahipleri bu sözleşme maddesine dayanarak kiracıdan evi boyamasını isteyemezler, çünkü yasal düzenlemeyle sözleşme maddesi geçersiz hale gelmektedir.
Boya badana özel maliyet midir?
-Kiralık işyerinin boyanması özel maliyetlere dahil olmayıp, normal bakım gideridir.
Kiracı evden çıkınca evi boyatmak zorunda mı?
İlgili hükümde belirtildiği üzere kiracı, evi terk ederken, kötü kullanım, tavanda kirlenme, boya aşınması vb. olmaması koşuluyla evi boyatmakla yükümlü değildir.
Ev boyası kiradan düşülür mü?
Örneğin, üst kat komşusunun sebep olduğu boya, mantolama veya su sızıntısı gibi durumlarda masraflar ev sahibi tarafından karşılanır. Ancak kiracı ile ev sahibi arasında bir anlaşma olması durumunda kiracı bu masrafları karşılayıp kiradan düşebilir.
Ev kaç yılda bir boyanır?
Bir evin kaç yıl boyanması gerektiği sorusunun cevabı: Bir evin veya iş yerinin boyası, duman içilmeyen bir ortamda ve uygun kabul edilen ortalama sıcaklıkta 4,5 yıla kadar canlılığını koruyabilir. – Burada belirtilen 4,5 yıllık süre, kullanılacak boyanın kalitesiyle de ilgili olabilir.
Kiracı çıktığı evi temizlemek zorunda mı?
👉Evet, kiracı evi terk ederken evi temizlemek zorundadır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 334. maddesine göre kiracı, kiralananı “kullanım ve faydalanma ölçüsüne göre” iade etmekle yükümlüdür. 👉Bu madde, kiracının evi teslim aldığı gibi temiz bir şekilde geri alması gerektiğini belirtmektedir.
Kiracı eve yaptığı masrafları isteyebilir mi?
Kiracı, kiralanan taşınmaz için yaptığı ve kendisinin indiremediği, sonradan kiraya veren tarafından karşılanan yararlı ve zorunlu giderlerin giderlerini, 530 uncu maddeye göre muafiyetli bir faaliyet çerçevesinde karşılar. Bunu 530 uncu maddeye göre talep edebilir.