Bilirkişi soru sorabilir mi?
Bilirkişinin taraflara soru sorma usulü: Gerektiğinde bilirkişi, başkan hâkim, hâkim veya savcı aracılığıyla mağdura, şüpheliye veya sanığa soru sorabilir. Ancak başkan hâkim, hâkim veya savcı, bilirkişinin taraflara doğrudan soru sormasına da izin verebilir.
Bilirkişi ne yapamaz?
Bilirkişilik Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 3/2. maddesinde, “Bilirkişi, raporunda uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren hususlar dışında hiçbir beyanda bulunamaz; hiçbir hukuki niteleme ve değerlendirmede bulunamaz.” hükmü yer almaktadır.
Tanığa kimler doğrudan soru sorabilir?
Tanığın sorgulanması aşamasında CMK’nın 201. maddesinde sayılan savcı, müdafi veya müdafi olarak yargılamaya katılan müdafi, doğrudan doğruya tanığa soru sorabilirken, sanık ve katılan, başkan veya hâkim aracılığıyla tanığa soru sorabilir.
Avukat tarafa doğrudan soru sorabilir mi?
(1) Duruşmaya savcı, müdafi veya vekil olarak katılan avukat, usul disiplinine göre duruşmaya çağrılan sanığa, katılımcılara, tanıklara, bilirkişilere ve diğer kişilere doğrudan soru sorabilir. Sanık ve katılanlar ayrıca mahkeme başkanı veya hâkim aracılığıyla da soru sorabilirler.
Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?
Madde 3/2’ye göre: “Bilirkişi, taraflarla görüşemez; hâkim veya savcı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; hâkim veya savcı, gerek görürse, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.
Bilirkişi bilgi belge talep edebilir mi?
Elbette bilirkişi, incelemesi için ihtiyaç duyduğu belgelerin sunulmasını da talep etme hakkına sahiptir (bkz. bölüm 1.4.3).
Bilirkişi yerinde inceleme nasıl yapılır?
(1) Mahkemeye sunulması zor veya meşakkatli olan belgeler, hâkim veya onun görevlendireceği bilirkişi tarafından yerinde incelenir veya mahkemeye sunulan bu belgelerin örnekleri asıllarıyla karşılaştırılır. İnceleme sonunda bir rapor düzenlenir ve gerektiğinde asıl belge, uygun teknik araçlar kullanılarak tutanağa geçirilir.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri noktaların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isterler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişi raporunda kusur oranı belirleyebilir mi?
Bilirkişiler hâkimlerin yerini tutamaz, hatayı ve hatanın oranını tespit edemezler!
Doğrudan soru sorma ne demek?
Doğrudan sorgulama, 2005 yılında Türk Ceza Muhakemeleri Kanunu’na eklenen bir konu olup, tarafların, hâkimi sürece dahil etmeden, doğrudan tanığa, sanığa, katılımcıya veya bilirkişiye soru sorması anlamına gelmektedir.
Çapraz sorgu yasak mı?
Evet. Terletecek kadar yoğun ve dudaklarınızı neredeyse kurutacak bir çapraz sorgu… Çapraz sorgu Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda düzenlenmiştir.
Polis çapraz sorgu nedir?
Çapraz sorgu, tanığın veya sanığın beyanlarının doğruluğunu ve güvenilirliğini araştırmak, beyanlar hakkında şüphe uyandırmak, yargılamada bir tarafın kendi iddia veya savunmasına dikkat çekmek veya onu güçlendirmek amacıyla; tanığın, sanığın, müdahilin (tarafın) ve şikâyetçinin sorgulanmasını içerir.
Sanık müştekiye soru sorabilir mi?
“İlgili taraflar gerektiğinde tekrar soru sorabilirler.” Maddenin gerekçesine göre; Doğrudan sorgulama, başkan yargıcın müdahalesi olmadan soru sormak anlamına gelir. Katılımcılar ve sanıklar, başkan yargıcın veya yargıcın izniyle dolaylı olarak soru sorabilirler.
Bir davaya 2 avukat bakabilir mi?
HMK No. 6100 (Hukuk Muhakemeleri Kanunu) Tam Metin 1086 sayılı Kanunun 64. maddesinde olduğu gibi, birden fazla avukat bulunması halinde her avukatın bağımsız hareket edebileceği ve yetkilerinin diğer tarafa karşı kısıtlanamayacağı kabul edilmiştir.
Avukat arayıp para isteyebilir mi?
Vatandaşlara tavsiyem; avukat, arabulucu, arabulucu olduğunu iddia eden ve para talep edenlere itibar etmeyin, çünkü hiçbir yargı mensubu, avukat, memur vatandaşı arayıp para talep etmez, bu şekilde tehdit etmez.
Bilirkişi raporu sözlü olur mu?
Bilirkişi, mahkemenin takdirine bağlı olarak, yazılı veya sözlü olarak görüşünü ve kanaatini açıklar.
Bilirkişi yerinde inceleme nasıl yapılır?
(1) Mahkemeye sunulması zor veya meşakkatli olan belgeler, hâkim veya onun görevlendireceği bilirkişi tarafından yerinde incelenir veya mahkemeye sunulan bu belgelerin örnekleri asıllarıyla karşılaştırılır. İnceleme sonunda bir rapor düzenlenir ve gerektiğinde asıl belge, uygun teknik araçlar kullanılarak tutanağa geçirilir.
Mahkeme bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
Rapor genellikle hakim için bağlayıcı değildir. Hakim raporu değerlendirmekte serbesttir.
Bilirkişi tanık dinleyebilir mi?
Bilirkişi tanıkları da delil toplama sırasında dinlenebilir (CMK m. 84/2). Bilirkişinin sözlü duruşmada dinlenmesi kural değildir; ancak mahkemenin kendiliğinden bunu talep etmesi veya ilgililerin talep etmesi hâlinde mümkündür.