İçeriğe geç

Mülahaza Nedir

Mülâhaza etmek ne demek?

“Consideration” Arapça kökenli bir kelimedir ve düşünme, fikir, düşünce ve görüş anlamına gelir. Bir konu hakkında derinlemesine düşünme veya bir sonuca varma anlamında kullanılır.

Mülahaza ne demek hukuk?

Bir konu hakkında netleşene kadar derinlemesine düşünmeye yansıma denir. Bu kelime aynı zamanda gözlem yoluyla sonuçlar çıkarmak ve bunları incelemek anlamına da gelir.

Hukukta faraziye nedir?

Varsayım, yasa koyucunun farklı olayların veya olguların eşit olduğu varsayımıdır. Varsayımlar ayrıca “kurgu” veya “yasal varsayım” olarak da adlandırılır.

Münebbih ne demektir?

[1] (‘) Teşvik.

Müsahhar olmak ne demek?

Arapça “sahhar” (سَهَرَ) fiilinden türemiş olup “u” eki eklenerek oluşturulmuştur. Anlamı: “Musahhar” kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup genel olarak bir şeyin veya birisinin yönetimi veya kontrolü altında olmak veya bağımlı bir durumda olmak anlamına gelir.

Muntazar ne demek?

(ﻣﻨﺘﻈﺮ) sıf. (Ar. muntaẓar, intiẓār “beklemek, ümit etmek, gözlemlemek” kelimesinden) Olacak veya gelecek olan, beklenen şey: “Mehdî-i muntazar.” Orada bir yolcunun sürekli gördüğü rüyaydı / Güneş doğmadan önce yağmurdan yükselen şey (Tevfik Fikret).

Muvazaadan ari olmak ne demek?

Hukukta, muvazaa, hukuki bir ilişkide bulunan taraflar arasında, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla, gerçek niyetlerine uymayan ve aralarında hiçbir sonuç veya etki doğurmayan bir görüntü yaratmak amacıyla yapılan gizli bir anlaşma olarak tanımlanmaktadır. Arapça kökenli bir kelime olan muvazaa, “muvazaa” anlamına gelmektedir.

Müteferri ne demek hukuk?

İki taraf arasında bir şeyin verilmesini, yapılmasını veya yapılmamasını gerektiren yasal bir bağdır. Dağ, yüksek tepe. Bir suç işleyen kişilerin karşılaştığı tepkidir, yani kanunun suç işleyen herkese sağladığı yaptırımdır.

Karine ne demek hukuk?

Hukuki bir terim olarak varsayım, bir gösterge, bir bulgu, yakınlığa dayalı bir durum veya varsayıma işaret eden bir gösterge anlamına gelir. Hukukta varsayım, tersi kanıtlanana kadar bir varsayımın doğru olduğu varsayımı anlamına gelir. Hukukta varsayımlar, varlığı bilinmeyen bir olgu hakkında sonuç çıkarılmasını sağlayan ipuçlarıdır.

Fiksiyon nedir hukuk?

Herhangi bir bilinçli, amaçlı ama yanlış görüşe kurgu denir [46]. Kurgular, gerçeklikte karşılığı olmayan ve dış dünyaya hükmetmek için kendi içlerinde çelişkili olan araçlardır. Bu kurgular aracılığıyla bilgi, şeyleri oldukları gibi değil, sanki belirli bir şekilde yaratılmışlar gibi ele alır.

Farazi hüküm nedir?

(Ar. farż “varsaymak, varsaymamak” izafi eki -і farżі > farażі ile) Varsayıma, varsayıma ve kadere dayanan, gerçek olmayan, farz edilen, varsayımsal: “Varsayımsal belirleme.”

Mülhem ne demektir?

TDK’ya göre Mülhem, “birinin içinde doğmuş”, “esinlenmiş”, “birinin içine doğmuş” anlamına gelen bir sözcük olarak biliniyor.

Mübariz ne demek Osmanlıca?

Mubariz ismi “bir dava uğruna mücadele eden” anlamına gelmektedir.

Mübayin ne demek Osmanlıca?

1. Ayrı, farklı, farklı, farklı.

Mülâzım olmak ne demek?

Mülâzım kelimesi aynı zamanda “teğmen” anlamına gelir. Oberleutnant ise teğmendir.

Müzmal etmek ne demek?

Arapça لحمضم (müzmahal) sözcüğü bağlamında değerlendirilebilecek sözcükler arasında, “sefih olmak, perişan olmak” anlamına gelen muzmal (Uysal, 2017: 84) ve “sefiller, perişan olmak” anlamına gelen muzmal make9 (Yalçın, 2022: 110) ile telaffuzda kısmen farklılık bulunan müzmaal10 ifadeleri de bulunmaktadır.

Mütabaat etmek ne demek?

Uzlaşma, ticari anlaşmaları olan şirketlerin, tarafların belirlediği zaman dilimlerinde borç ve alacak durumlarını karşılıklı olarak teyit etmeleri anlamına gelir. Bu genellikle muhasebe departmanı ve ilgili departmanlar arasında yapılır.

Mübareze etmek ne demek?

Mübareze kelimesinin TDK sözlük anlamına göre çatışma anlamına gelmektedir. Bu kelimenin bir diğer anlamı ise her düşman tarafından bir kişinin çıkıp birbirleriyle savaşmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Düz Saçlı Escort