İçeriğe geç

Kinaye Nedir Tefsir

Kinaye nedir tanım?

Alegori veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı bir şekilde ifade eden örtülü bir kelimedir. Edebiyatta, belirli bir amaç için gerçek ve mecazi anlamda kelimelerin kullanılmasıdır. Ayrıca, bir kelimenin gerçek anlamından farklı bir anlamda, onu taklit etme niyeti olmadan ve engelleyici referanslar olmadan mecazi anlamda kullanılması olarak da tanımlanır.

Kinaye örnekleri nelerdir?

– “Mum toprağa ışık vermez.” – “Banyoya giren ter.” – “Ateş düştüğü yeri yakar.” – “Böyle yürürlerse geceleyin mahalleye varırlar.” 4 Mayıs 2021

Kinayeli ne anlama gelir?

TDK’ya göre “ima” kelimesinin anlamı “ima içeren bir söz” olarak ifade edilmektedir. Ayrıca, bir durumu karşı tarafa imalar, yani ima içeren sözcükler kullanarak anlatarak da öğrenilebilir. “Gerçekten çok alaycı bir konuşmacıdır.” 2 Mayıs 2020

Kinaye ve tariz ne demek?

Başka bir deyişle, ifadedeki bir veya iki kelimenin çağrışımı ima etmeye yararken, tariz tüm ifadenin anlamından türetilir. Dolaylı veya örtük ve örtük ifadelerin benzerlikleri nereden gelir? Tariz, ima gibi kapalı bir konuşma sanatıdır.

Kinaye ne demek Tefsir?

Başka bir ifadeyle teşbih, “bir sözü, gerçek anlamı dışında, hatta gerçek anlamını ifade etse bile, kullanmaktır” (Saraç, 2019, s. 144; Bolelli, 2016, s. 171; Bulut, 2020, s. 270). Zemahşerî (ö. 538/1144) teşbihi, “bir şeyi, kendi anlamından başka bir lafızla zikretmek” olarak tanımlamıştır (Zemahşerî, 1407a, s. 282).

Arapça kinaye ne demek?

Sözlükte “bir kelimeyi söyleyip o kelimeyle başka bir anlamı kastetmek” anlamına gelen “kendi. İma”, “bir kelimeyi hem gerçek anlamını hem de o anlamın dışındaki ikinci anlamını aktaracak şekilde kullanmak” anlamına gelen bir Arapça retorik terimidir.

Kinayeli anlatım ne demek örnek?

6) İmalı İFADE: *Bunlar alaycılık, iğneleme veya zıt niyet içeren cümlelerdir. Böyle devam ederse yarın okula erken varacağız.

Kinayeli konuşma ne demek?

[1] Bir konuyu açık ve anlaşılır bir şekilde anlatmak yerine dolaylı yollarla anlatmak. Başka bir şey ifade edecek şekilde alaycı bir şekilde konuşmak.

Eski Türkçede kinaye ne demek?

DOI: 10.29000/rumelide.1379418. Sözlükte bir şeyi örtmek, gizlemek anlamına gelen ima, bir sözcüğü gerçek anlamının dışında, gerçek anlamı da dahil olmak üzere kullanmak anlamına gelir.

Kinaye nasıl anlaşılır?

Edebi bir eserde, bir sözcüğün hem gerçek hem de mecaz anlamlar taşıyacak biçimde, çoğunlukla benzetme, gönderme veya başka bir deyişle gönderme amacı gütmeden kullanılması.

Kinayeli sözler nelerdir?

Bunlara açık sözler denir. Diğerleri boşanma anlamına gelen veya başka bir anlamı olabilen sözlerdir. Bu tür ifadelere imalı sözler denir. “Babanın evine git,” “Git,” “Sen benim karım değilsin,” “Ben senin kocan değilim.” Bu tür ifadeler boşanmada kullanılan alaycı sözler arasındadır.

Kinaye hangi dil?

Arap dili ve edebiyatının en önemli kaynakları olan Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hadislerinde hakikat, mecaz, teşbih, icâz, itnab, müsavat gibi edebî sanatlara ve özellikle de teşbih ve istiareye yaygın olarak yer verilmiştir.

Tariz nedir ornekleri?

Ayrıca, alaycı bir şekilde uyarma, ikaz etme veya birinin dikkatini çekme amacıyla yapılan bir söz sanatı olarak da adlandırılabilir. Örnek: Kurduğu şirketin başarılarından coşkuyla bahseden arkadaşıma: “Ne kadar alçakgönüllülük, dostum!” dedim.

Kinaye Tevriye nedir?

Tevriye, anlamla ilgili edebi sanatlardan biridir. Yorumlama sanatı, bir dize, beyit veya dörtlükte bir ses benzerini, iki gerçek anlamı olacak ve bir sözcüğün yakın anlamını ifade ederken aynı zamanda uzak anlamını da ifade edecek şekilde kullanmaktır. Gizlemek, amacı gizlemek anlamına gelir.

Bir şeyin tam tersini söylemeye ne denir?

Yunanca εἰρωνεία (eirōneía) fiilinden türetilen ironi/tersine çevirme, tam anlamıyla “söylenenin tersini söylemek” veya “bilmek ama bilmiyormuş gibi davranmak” anlamına gelir. İroni, çok genel olarak bir şey söyleyip tam tersini kastetmek olarak tanımlanabilir. En geniş anlamıyla ironi, bir retorik üslup, edebi bir tekniktir.

Kinayeli konuşma ne demek?

[1] Bir konuyu açık ve anlaşılır bir şekilde anlatmak yerine dolaylı yollarla anlatmak. Başka bir şey ifade edecek şekilde alaycı bir şekilde konuşmak.

Terviye ne demek edebiyat?

Tevriye, anlamla ilgili edebi sanatlardan biridir. Yorumlama sanatı, bir dize, beyit veya dörtlükteki bir ses benzerini, iki gerçek anlamı olacak ve bir sözcüğün yakın anlamını ifade ederken aynı zamanda uzak anlamını da ifade edecek şekilde kullanmaktır.

Eski Türkçede kinaye ne demek?

DOI: 10.29000/rumelide.1379418. Sözlükte bir şeyi örtmek, gizlemek anlamına gelen ima, bir sözcüğü gerçek anlamının dışında, gerçek anlamı da dahil olmak üzere kullanmak anlamına gelir.

Tevriye sanatı ne demek örnek?

İki gerçek anlam kullanılarak, kastedilen anlam uzak anlamla açıklanır. Tevriye sanatına örnek olarak gösterilecek cümleler şu şekilde açıklanır: – Sarımsak da acıdır; Ama evde bir karıya ihtiyacım var. Tevriye sanatı bu cümledeki “dis” sözcüğüyle yaratılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir